Logo
Imprimir aquesta pàgina

La seguretat a Internet

Avui proposem tractar i analitzar una notícia que veiem publicada en dos dels principals diaris del país. Ens referim a l'intent d'explotació de dades d'usuaris –nens, adolescents o joves– que es faciliten a la compra de joguines, jocs o entreteniments tecnològics. Aquest fet obre la porta a la delinqüència. Les festes de Nadal, Cap d'Any i Reis són especialment propícies per a aquestes actuacions.

Una de les malifetes la comenta La Vanguardia. El fet ha afectat més de tres milions de fans de "Hello Kitty". Un dels webs del popular personatge japonès l'han assaltat ciberdelinqüents que van poder tenir accés a dades dels usuaris. En aquest cas es tracta de nens."Les joguines tecnològiques i les bases de dades s'han convertit en un objectiu llaminer". En aquest cas s'ha comprovat que les dades exposades van ser noms, edats i sexe dels seguidors, a més del país d'origen, adreces electròniques, contrasenyes, preguntes de seguretat i aspectes dels comptes.

L'incident relatat ha passat poques setmanes després que la companyia VTech –líder en joguines, com tauletes i mòbils adaptats a les diferents edats– patís una bretxa en la seguretat dels seus servidors que va deixar exposada la informació de 4,9 milions de pares i les fitxes de 6,4 milions de nens i joves de tot el món.

Una cosa semblant ha passat amb la nova nina "Barbie Hello". Es tracta d'una versió especial de la popular joguina que es connecta a Internet, a la companyia ToyTalk, que utilitza el superordinador Watson d'IBM perquè els nens es comuniquin amb ella i en rebin una resposta coherent i adequada a la seva edat. També aquí un hacker ha trencat el plantejament de seguretat.

A la primavera del 2011 es va produir un dels atacs més greus d'aquest tipus. Va ser contra la plataforma de videojocs de Sony, la Playstation Network (PSN). La companyia japonesa va admetre que "una persona no autoritzada" va tenir accés a les dades personals dels llavors 77 milions de jugadors inscrits en la plataforma. L'intrús va tenir accés al nom, l'adreça postal, el correu electrònic, la data de naixement, el nom de l'usuari i contrasenya, l'historial de la compra, l'adreça de facturació i preguntes de seguretat.

Recomanem que els propis joves i, en tot cas pares irresponsables, estiguin amatents a aquests perills que poden portar molts maldecaps i enrenous. Els "ciberatacs" són una realitat. La delinqüència prova d'explotar les dades dels usuaris.

Consideracions que ens poden ajudar a construir un criteri propi:

1.- Declaració Universal dels Drets Humans.

Article 7.- "Tots són iguals davant la Llei i tenen dret, sense cap distinció, a igual protecció de la Llei".

Article 16.3.- "La família és l'element natural i fonamental de la societat i té dret a la protecció de la societat i de l'Estat".

Article 28.- "Tota persona té dret a un ordre social i internacional en què els drets i llibertats proclamats en aquesta Declaració puguin ser plenament efectius".

2.- Doctrina Social de l'Església.

Punt 168 del Compendi.- "La responsabilitat d'aconseguir el bé comú correspon, ultra les persones individuals, també a l'Estat, ja que el bé comú és la raó de ser de l'autoritat política".

Punt 197 del Compendi.- "Els responsables de la cosa pública són cridats a realitzar les reformes de les estructures econòmiques, polítiques, culturals i tecnològiques necessàries".

Punt 244 del Compendi.- "Cap país del món, cap sistema polític no pot pensar en el seu esdevenidor si no és a través de la imatge de les noves generacions".

Punt 396 del Compendi.- "L'autoritat s'ha de deixar guiar per la llei moral: tota la seva dignitat deriva del seu desenvolupament en l'àmbit de l'ordre moral. D'aquest ordre, l'autoritat en treu la virtut d'obligar i la seva legitimitat moral".

Radar Social, 23 de desembre de 2015.

Radar social, una 'app' per a construir una opinió personal objectiva. La nostra aplicació multimèdia es pot descarregar de manera gratuïta.

Més informació.

Darrera modificació elDilluns, 28 Desembre 2015 08:58
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.